Wet langdurige zorg

Leon Quaden • 14 november 2024

Je eigen woning en het verzorgingstehuis

Hier een korte uitleg hoe het zit als je in Nederland vermogen hebt in de vorm van een eigen woning en je te maken krijgt met langdurige zorg of een opname in een verzorgingshuis (bijv. verpleeghuis):

 

1. Bijdrage Wet langdurige zorg (Wlz)

 

Wanneer je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen die afhankelijk is van je inkomen en vermogen. De overwaarde van je woning wordt gezien als vermogen, maar niet meteen. In het eerste jaar na opname telt je huis niet mee voor je vermogen, maar als je huis na dat jaar nog niet is verkocht, dan wordt de waarde van de woning meegenomen.

 

2. Bijtelling overwaarde woning

 

Na het eerste jaar kijkt de overheid naar de WOZ-waarde van je huis (min eventuele hypotheekschuld) om je vermogen te berekenen. De bijtelling van vermogen kan fors zijn en je eigen bijdrage aanzienlijk verhogen.

 

3. Verkoop woning of verhuren?

 

Je hebt de optie om het huis te verkopen of te verhuren:

Verkoop: Dan wordt de verkoopopbrengst direct meegenomen in de vermogensberekening.

Verhuur: Dit kan in sommige gevallen aantrekkelijker zijn, maar ook de huuropbrengst wordt meegeteld bij je inkomen.

 

4. Terugkijkperiode (schenking of overdracht)

 

Je kunt niet zomaar je huis of vermogen van de hand doen om de hoge eigen bijdrage te vermijden. De overheid hanteert een terugkijkperiode van 5 jaar voor schenkingen en overdrachten. Als je je huis bijvoorbeeld vlak voor opname overdraagt aan een familielid, kan dat alsnog worden meegerekend bij je vermogen.

 

5. Wat kun je doen?

Vroegtijdig plannen: Bijvoorbeeld door te kijken naar mogelijkheden zoals een levensloopbestendige schenking of samen met een financieel adviseur een strategie bedenken om je vermogen beter te verdelen.


Hulp inschakelen: Een notaris of financieel planner kan je helpen met juridische en fiscale mogelijkheden.

 



Wat moet je regelen als je naar een verzorgingshuis gaat en een eigen woning hebt?

De stap naar een verzorgingshuis is ingrijpend, zeker als je nog een eigen woning hebt. Wat verandert er op financieel en fiscaal gebied? Welke invloed heeft dit op je eigen bijdrage voor zorg? In deze blog leggen we het overzichtelijk voor je uit.


Eigen bijdrage voor het verzorgingshuis: hoe werkt dat?

Als je in een verzorgingshuis gaat wonen, betaal je een eigen bijdrage voor de zorg die je ontvangt vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ). Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent deze eigen bijdrage op basis van je inkomsten. Denk aan je AOW, pensioen en je vermogen in box 3 (zoals spaargeld of beleggingen). De hoogte van de bijdrage verschilt per persoon.


Tip: bereken je eigen bijdrage met de rekenhulp van het CAK

Wil je weten hoeveel je moet betalen? Gebruik de handige rekenhulp van het CAK. Zo krijg je direct inzicht in wat je kunt verwachten.


Wat gebeurt er met je woning?

Als je naar een verzorgingshuis gaat, hangt veel af van wat je met je woning doet. Blijft de woning leeg, wordt deze verkocht of blijft je partner in de woning wonen? Dit heeft invloed op hoe de Belastingdienst je woning ziet en hoe je vermogen wordt meegerekend bij de eigen bijdrage.


1. Als de woning leeg achterblijft

Eerste twee jaar: De woning blijft nog steeds onder de eigenwoningregeling (box 1) vallen. Dit betekent dat de woning niet als vermogen wordt gezien door de Belastingdienst, waardoor je eigen bijdrage niet direct omhooggaat.

Na twee jaar: De woning gaat over naar box 3 (sparen en beleggen) en telt dan als vermogen. Toch heeft dit pas invloed op je eigen bijdrage twee jaar na de peildatum van de Belastingdienst (1 januari).

Voorbeeld: Je verliet je woning op 1 augustus 2021. De woning blijft twee jaar lang in box 1. Op 1 augustus 2023 komt de woning in box 3 terecht. De eerstvolgende peildatum is dan 1 januari 2024. De woning telt vanaf 2026 mee voor je eigen bijdrage. Dit betekent dat je pas vier jaar na vertrek te maken krijgt met een hogere bijdrage.


2. Als je je huis verkoopt

Verkoop je de woning en komt er overwaarde vrij, dan wordt dit bedrag bij je vermogen in box 3 opgeteld. Maar ook hier geldt dat de overwaarde pas twee jaar later meetelt voor je eigen bijdrage.


3. Als je partner in het huis blijft wonen

Blijft je partner in de woning wonen, dan blijft de woning in box 1. Dit betekent dat de woning niet als vermogen wordt gezien en dus geen invloed heeft op je eigen bijdrage. Fiscaal partners kunnen namelijk één woning als eigen woning aanmerken. Dit kan een groot financieel voordeel zijn.



Tot slot

De overgang naar een verzorgingshuis heeft financiële en fiscale gevolgen, zeker als je nog een eigen woning hebt. Door op tijd te anticiperen, kun je voorkomen dat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Of je nu je huis leeg laat staan, verkoopt of je partner achterblijft, het loont altijd om je goed te laten adviseren.



door Leon Quaden 24 februari 2025
Spekulationssteuer
door Leon Quaden 19 februari 2025
Erfbelasting
15 januari 2025
Europese verklaring van erfrecht
door Leon Quaden 4 januari 2025
Aow in het buitenland
door Leon Quaden 23 november 2024
Nederlandse banken in Duitsland
door Leon Quaden 23 november 2024
Moet ik een boete betalen bij het aflossen van mijn Duitse Hypotheek?
door Leon Quaden 15 juli 2024
Vragenlijst bij de woning.
door Leon Quaden 24 maart 2024
NVM OPEN HUIZEN DAG ZATERDAG 26 APRIL 2024
door Leon Quaden 7 december 2023
Falligkeitsmitteilung
door Leon Quaden 4 december 2023
Vererbung und Haus.
Meer posts
Share by: