Financieringsvoorbehoud goed formuleren
Financieringsvoorbehoud goed regelen

Het komt regelmatig voor dat een woning boven de vraagprijs wordt verkocht. Dit kan problemen geven als de woning voor de financiering lager wordt getaxeerd dan de koopprijs. Het financieringsvoorbehoud kan dan uitkomst bieden.
Leenplafond
Marktwaarde is de grens. Op dit moment kan de koper niet méér lenen dan de woning waard is. De koper heeft dan ook eigen geld nodig om een woning te kopen. Men moet rekening houden met totaal zo’n 5 tot 6% kosten koper voor de aankoop en financiering van de woning.
Taxatie belangrijk! De waarde waarop de woning na aankoop wordt getaxeerd, is dus belangrijk. De hoogte van deze taxatie wordt uiteraard bepaald door de marktwaarde, dus meestal levert dit geen problemen op. Als de markt de prijzen opdrijft, gaat de taxatie op basis van de marktwaarde immers ook omhoog. Maar wat als er echt ‘in the heat of the moment’ te veel wordt betaald voor een woning?
Meer dan de marktwaarde betaald
Niet alles financieren. Als er meer dan de marktwaarde is betaald, weigert de bank meer te financieren dan de waarde van de woning volgens de taxatie. Als een koper genoeg eigen geld heeft, kan hij dit daarmee opvangen. Maar als dat niet kan, zal een koper een beroep moeten doen op het financieringsvoorbehoud.
Hoe voorkomen? Hoe kunt u dit als verkopende makelaar voorkomen?
Vraag door naar eigen geld. Wees reëel en vraag goed door bij de kopers als u vindt dat de prijs te hoog is. Check in hoeverre ze afhankelijk zijn van een financiering.
Bereid de verkoper voor.
Wijs de verkoper op het risico dat de koopovereenkomst kan worden ontbonden als de waardetaxatie tegenvalt en er een financieringsvoorbehoud is. In dat geval kan de verkoper alsnog de prijs laten zakken of op zoek gaan naar een andere koper.
Algemene bedenktijd blijft. Met een zorgvuldig financieringsvoorbehoud sluit u zo veel mogelijk risico uit voor uw cliënt. Uiteraard blijft de algemene bedenktijd van drie dagen gewoon overeind.
Financieringsvoorbehoud Zorgvuldig formuleren.
Zorg ervoor dat het financieringsvoorbehoud de lading dekt. Weet u dat de koper geen 100% financiering nodig heeft, leg dit dan vast. Dan kan de koper bij een tegenvallende waardetaxatie toch niet onder de koopovereenkomst uit.
Zo concreet mogelijk.
Maak het financieringsvoorbehoud zo concreet mogelijk. Als u concreet maakt voor welk bedrag er een financiering nodig is en opneemt dat ontbinding niet mogelijk is als de marktwaarde lager wordt dan de koopprijs, helpt u de verkopers als de kopers eigen geld hebben. Dan kan dat geen argument meer zijn.
Onderbouwing afwijzing.
Tegenwoordig kan er maar één afwijzing worden overgelegd, omdat er advieskosten betaald moeten worden. U kunt echter wel opnemen dat de financieringsinstelling goed moet motiveren waarom de financiering niet wordt verstrekt. U kunt redenen uitsluiten, zoals dat er een bepaald gunstig rentepercentage behaald moet worden of dat de waardetaxatie voor het gehele financieringsbedrag genoeg moet zijn.
Wil je meer weten over een veilige woningverkoop?
Het team van Quaden Makelaars & Marketeers kan jou hiermee helpen. We hebben ervaring en zelfs een eigen Bouwkundig Inspecteur in huis. Wil je hiervan gebruik maken? Denk dan eens aan onze https://www.quadenmakelaars.nl/aankoopcoach.
Eén van de speerpunten van onze coaching is dat wij vertellen jou of het noodzakelijk is een bouwkundig rapport te laten opmaken door een onafhankelijk specialist.
De eerste paar gebreken zijn door onze inspecteur vaak zelf wel te herkennen, en met deze ondersteuning voorkom je vaak al onaangename verrassingen.
Wat als ik mijn eigen huis verkoop?
Uiteraard ondersteunen wij ook onze toekomstige opdrachtgevers bij het “Verkoopklaar” maken van hun woning. Bouwkundige gebreken, Juridische zaken en ook Financiële zaken hebben hier onze extra aandacht om een verkoopproces vlekkeloos te kunnen starten. Maak gewoon eens gebruik van onze https://www.quadenmakelaars.nl/gratis-waardebepaling dan vertellen wij jou meer hierover.